Saturday, November 1, 2008

Kaitan Highway Phobia dan Zikrullah...

Malam tadi pukul satu baru aku boleh melelapkan mata...mengenangkan beberapa perkara. Biasanya jika aku tak boleh menyelesaikan masalah aku akan cuba sedaya upaya mencari jawapannya. Kebiasaannya aku akan mencari segala jawapan dari satu laman web ke satu laman web. Sebenarnya masalah highway phobia yang aku highlightkan dalam beberapa entry yang lepas masih menjadi tanda tanya kepada aku mengapa ianya berlaku selain dari fakta psychology yang dikemukakan oleh ahli perubatan moden. Aku sebenarnya tidak berpuas hati dengan solution supaya mengambil ubat untuk menghalang ardenaline dikeluarkan, tentu ada cara Allah sudah tentukan untuk mengatasi masalah sebegini. Alhamdulillah semasa bergerak dari satu laman web ke satu laman web aku terjumpa artikel dari laman web ini: http://nasoha.blogspot.com/ dan aku pasti ia mempunyai kaitan dan mungkin juga jawapan kepada permasalahan yang sedang aku hadapi....Ya Allah ampunilah dosa-dosaku yang terlalu banyak melupakanMu...aku berjanji dihadapanMu untuk berusaha sentiasa mengingatiMu walau dalam apa jua keadaanku...terimalah aku Ya Allah.

Otak hanyalah aktiviti-aktiviti bio-elektrik yang melibatkan sekumpulan saraf yang dipertanggungjawabkan untuk melakukan tugas-tugas tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna. Setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak ini berinteraksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain. Semua aktiviti yang kita lakukan dan kefahaman atau ilmu yang kita peroleh adalah natijah daripada aliran interaksi bio-elektrik yang tidak terbatas.
Oleh itu, apabila seorang itu berzikir dengan mengulangi kalimat-kalimat Allah, seperti Subhanallah, beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif. Ini menyebabkan berlakunya satu aliran bio-elektrik di kawasan-kawasan saraf otak tersebut. Apabila zikir disebut berulang-ulang kali, aktiviti saraf ini menjadi bertambah aktif dan turut menambah tenaga bio-elektrik. Lama-kelamaan kumpulan saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untuk turut sama aktif. Dengan itu, otak menjadi aktif secara keseluruhan.Otak mula memahami perkara baru, melihat dari sudut perspektif berbeza dan semakin kreatif dan kritis, sedang sebelum berzikir otak tidak begini. Otak yang segar dan cergas secara tidak langsung mempengaruhi hati untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran.
Hasil kajian makmal yang dilakukan terhadap subjek ini dimuatkan dalam majalah Scientific American, keluaran Disember 1993. satu kajian yang dilakukan di Universiti Washington dan ujian ini dilakukan melalui ujian imbasan PET yang mengukur kadar aktiviti otak manusia secara tidak sedar.Dalam kajian ini, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda. Mereka dikehendaki membaca setiap perkataan tersebut satu persatu dan mengaitkan perkataan-perkataan dengan kata kerja yang berkaitan. Apabila sukarelawan melakukan tugas mereka, beberapa bahagian berbeza otak mempamerkan peningkatan aktiviti saraf, termasuk di bahagian depan otak dan korteks.
Menariknya, apabila sukarelawan ini mengulangi senarai perkataan yang sama berulang-ulang kali, aktiviti saraf otak merebak pada kawasan lain dan mengaktifkan kawasan saraf lain. Apabila senarai perkataan baru diberikan kepada mereka, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama. Ini sekali gus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan berzikir, terbukti meningkatkan kecergasan otak dan menambah kemampuannya.
Oleh itu, saudara-saudara ku seIslam, ketika saintis Barat baru menemui mukjizat ini, kita umat terpilih ini telah lama mengamalkannya dan menerima manfaatnya. Malang bagi mereka yang masih memandang enteng kepentingan berzikir dan mengabaikannya.